Pasākumu fotogrāfijas

Aptauja

.
Kur jūs iegūstat informāciju par bibliotēkas piedāvātajiem pakalpojumiem un pasākumiem?
Atbildes

Šodien vārda dienu svin

Ilga

Novadnieku vārdadienas

Dzimšanas diena

Bauskas novada jubilāri

Ģederts Ramans (1927-1999) - 97

Grāmatu jaunumi jūnijā

Ieskaties Bauskas bērnu bibliotēkas jaunāko grāmatu plauktā! Pieejama jaunākā literatūra pirmsskolas vecuma un sākumskolas vecuma bērniem, kā arī lasītveicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2024” kolekcijas grāmatas!


GRĀMATAS PIRMSSKOLAS VECUMAM


Balla, Sāra “Lustīgie klip-klap suņi”

Šajā jautrajā grāmatā tu vari uzzināt interesantus faktus par suņu sugām, piemēram, par pūdeli, dalmācieti, buldogu, labradoru un citām. Grāmatā ir suņu attēli un īss apraksts par katru sugu. Tomēr tas vēl nav viss! Attēls ir sagriezts 3 daļās, un, pāršķirot daļu no attēla, tu vari izveidot pavisam jaunas fantāzijas suņu sugas. Ar grāmatas palīdzību varēsi uzburt dal-pū-si, bul-mon-jeru un ko-ter-gu. Grāmatā ir vairāk nekā 1000 aizraujošu fantāzijas suņu! Tavam jaunradītajam klip-klap sunim var piemist visneparastākās īpašības un spējas. Esi radošs! Izdomā vēl citus suņu vārdus un jautri pavadi laiku! No vācu valodas tulkojusi Sarmīte Lomovceva.

Baltvilks, Jānis “Mazā meža ābece”

Donaldson, Julia “Zogs”

Apburošais pūķītis Zogs ir cītīgākais skolēns Pūķa kundzes skolā, bet viņam allaž neveicas. Īsti nepadodas ne uguns spļaušana, ne baisa rēkšana, nemaz nerunājot par princeses nolaupīšanu. Bet viņš satiek brīnišķīgu meitenīti, kas palīdz viņam tikt galā ar visiem savainojumiem.

Džuvita, Ketrina “Lietusmežs. Veido attēlus un mācies.”

Atdzīvini savādos un apbrīnojamos Amazones lietusmeža iemītniekus visā to krāšņumā ar numurēto uzlīmju palīdzību!

Erne, Andrea “Mēs esam brāļi un māsas”

Kekeleinena, Sāra “Princese, kas aizmuka no pasakas”

Karalis ziņo, ka princesei Leonai laiks atdot roku kādam princim. Taču roka Leonai vajadzīga pašai, tāpēc izdomas bagātā meitene dodas galvu reibinošā piedzīvojumā, meklējot pati savu ceļu. Viņa sastop viszinošo Spoguli, Princesi uz zirņa, Varžu princi un vēl daudzus citus. Leona ir gatava palīdzēt visiem pasaku tēliem, galu galā viņu grūtībām mēdz būt pavisam vienkārši atrisinājumi. No somu valodas tulkojusi Laili Sakijeva.

Krauzere, Kitija “Es gribu sunīti, vienalga kādu” #BJVŽ2024

Grāmatas varone Millija, tāpat kā daudzi bērni, ilgojas pēc sava sunīša. Viņas skolā meitenes lepojas ar saviem sugas suņiem un apmeklē ar tiem smalkus suņu klubus. Milliju smalkuma jautājums neinteresē, viņa vēlas sev draugu. Kad Millijas māte beidzot tomēr piekrīt, abas dodas uz dzīvnieku patversmi, un tur Millijas jūtas iekaro mazs sprogains sunītis, kuram meitene dod vārdu Princis. Millijas savādais suns skolā kļūst par nežēlīga izsmiekla objektu. Millija nepadodas, no sava drauga neatsakās, un uzzina noslēpumu – Princis ir īpaši dižciltīgs japāņu imperatoru suns, turklāt viņš prot runāt.

Mihaļica, Katerina “Kas aug parkā” #BJVŽ2024

Mazs sējenis, kas aug parkā, raugās apkārt, vērīgi aplūko kaimiņus - bērzu, ozolu, pīlādzi, kļavu, osi, kastaņu, papeli, vītolu - un meklē, kāds koks ir viņš. Jo būt vienam ir skumji, “jo laime ir atrast šajā pasaulē kādu, kurš ir tev līdzīgs”.

Staka, Agija “Apzagtā krupja kundze. Brāļu sesku detektīvaģentūra”

Brāļu Sesku detektīvaģentūrā daudz darāmā. Jāatrod, kas apzadzis Krupja kundzi. Grāmata nostiprinās lasītprasmi un palīdzēs attīstīt teksta izpratni, kas noderēs, mācoties skolā.

“Astoņkājis tirgo lietussargus”

Grāmatas galvenais tēls Astoņkājis ir draudzīgs, dzīvespriecīgs un arī elegants varonis, kuram vienmēr ir daudz ideju aizraujošai laika pavadīšanai. Bet ko sadarīt, kad līst? Izrādās, Astoņkājim ir mazs autoveikaliņš ar veselu kolekciju visdažādāko lietussargu. Neviens nepaliek bešā, pat skudras!

“Astoņkājis sacenšas”

Grāmatas galvenais tēls Astoņkājis ir draudzīgs, dzīvespriecīgs un arī elegants varonis, kuram vienmēr ir daudz ideju aizraujošai laika pavadīšanai. Šajā grāmatā Astoņkājis izaicina draugus sacensties. Katrs izceļas ar ko īpašu – žirafei ir visgarākais kakls, gailis ir visskaļākais, pūce prot vislabāk grozīt galvu, taču beigās Astoņkājis visus pārspēj – viņš viss spēj ielīst nelielā pudelē!

“1000 vārdi. Iepazīsti pasauli un mācies jaunus vārdus!”

Grāmata ir kā aizraujošs ceļvedis tuvākās apkārtnes un plašās pasaules iepazīšanā. Sadzīves priekšmeti, pārtikas produkti, skaitļi, krāsas, transportlīdzekļi, lauku sētas un meža iemītnieki, svešzemju dzīvnieki un pat dinozauri – viss, kas interesē bērnus, – ir šajā grāmatā. Katrā atvērumā mazo lasītāju sagaida attēli, ko izpētīt, vārdi, ko iemācīties, un jautājumi, uz kuriem atbildes atrodamas, vērīgi aplūkojot zīmējumus. Ieteicams grāmatu pētīt kopā ar kādu pieaugušo, lai raisītos sarunas par dažādiem tematiem un tiktu attīstīta bērna valoda.

“Dinozauri. Veido attēlus un mācies.”

Atdzīvini satriecošo dinozauru pasauli ar šo lielisko numurēto uzlīmju grāmatu!

“Tutas ābece”

Bilžu grāmata “Tutas ābece” aicina bērnus mācīties lasīt kopā ar Tutu un viņas rotaļu draugiem: Lapsu, Āpsīti un Feneku. Apgūt visus latviešu alfabēta burtus palīdzēs ne vien mākslinieces Ievas Kraules-Kūnas skaistās ilustrācijas, bet arī mīļi un jocīgi pantiņi. Mazajiem lasītājiem tie jau labi pazīstami no dziesmām, kas radītas īpaši raidījumiem “Tutas lietas”, “Ukulele” un “Īkšķi Tīkšķi”, to vārdu autori ir Elizabete Lukšo-Ražinska, Edvards Kuks, Kārlis Vērdiņš, Ivars Šteinbergs, Inga Mastiņa un Jana Egle.

“Vinnijs Pūks. Jaunie piedzīvojumi”

Simtjūdžu mežā valda satraukums, jo ēzelītim I-ā pazudusi aste. Vinnijs Pūks un viņa draugi steidz palīgā un izsludina Jaunās Astes Konkursu. Draugi piedzīvo daudz aizraujošu brīžu, gan pielaikojot ēzelītim dažnedažādas astes, gan iekrītot pašu veidotā slazdā. Viss labs, kas labi beidzas - Pūks atrod drauga asti. Un iegūst kāroto balvu - lielu medus podu!

“Karalis lauva”

Leģendārās filmas neaizmirstamais stāsts atkal atdzīvojas! Dodies ceļojumā uz Āfrikas sirdi, kur savannā Lepnās klints pakājē sapulcējušies dzīvnieki, lai svinētu nākamā karaļa, mazā lauvēna Simbas piedzimšanu! Visa karaļvalsts priecājas kopā ar karali Mufu un karalieni Sāru - izņemot Mufas greizsirdūgo brāli Nagu. Viņš nespēj pieņemt, ka Simba ir nākamais troņmantnieks, uz cenšas no viņa atbrīvoties. Piepalīdzot trim ļaunām hiēnām, viņš gatavojas īstenot savu nejauko plānu...

“Lasīsim ar prieku pa zilbēm”

Lasīšana sākumā šķiet grūta un sarežģīta… Vispirms jāiegaumē burti, tad tie jāsavieno zilbēs. Kad zilbes izburtotas, var lasīt vārdus. Sākuma posmā bērni neuztver vārdu kopumā, tāpēc bieži vien vārds tiek uzminēts. Kad vārds izlasīts, var ķerties pie teikumiem un to izpratnes.

Lasīšana pa zilbēm ir viena no lasīšanas tehnikām, ko lieto gan pirmsskolas pedagogi, gan vecāki. Šī nelielā grāmatiņa palīdzēs bērniem apgūt prasmi lasīt un apjaust lasīšanas prieku.

“My Little Pony. Pazudušais lukturis.”

Reiz no Sanijas mājas noslēpumaini pazuda Cerību lukturis. Varenais burvju priekšmets nedrīkst nokļūt pie nepareizā ponija! Vai detektīvei Zipai izdosies atrast pazudušo dārgumu?

“Pasaules dzīvnieki”

 

LITERATŪRA SĀKUMSKOLAS VECUMAM

Auere, Margita “Maģisko zvēru skola 6. Arvien slapjāk”

Vasara, saule, peldbaseins! Mis Kornfīldas klase un maģiskie zvēri līksmi plunčājas pa ūdeni – visi, izņemot Hatici. Kā gan viņa varēs nolikt peldētprasmes eksāmenu? Henrijam ir apnikuši strīdi ar vecākiem, viņš aizbēg no mājām un mežā cīnās par izdzīvošanu. Līdz viņam palīgā ierodas... maģiskais leopards! Plunkš! Piedzīvojumi turpinās! Ar Ninas Dullekas ilustrācijām. No vācu valodas tulkojusi Inga Karlsberga.

Bērziņa, Ingrīda “Pasaka par Ausaini”

Ingrīdas Bērziņas pasaka bērniem “Ausainis” sirsnīgā un raitā valodā stāsta par sikspārnēna Ausaiņa un viņa draugu gan jautrajiem, gan reizēm mazliet bēdīgajiem piedzīvojumiem. Visas skumjas un raizes ir pārvaramas, ja blakus jūtams uzticamu un godīgu draugu plecs. Atverot šo grāmatiņu, mazais lasītājs savā iztēlē varēs palidināties naktī kopā ar sikspārnēnu Ausaini, paciemoties pie pelēna Sīča, uzspēlēt paslēpes ar ezēnu Pukšķi, salasīt riekstus kopā ar vāverīti Litiņu, izšūpoties vecā vītola līganajos zaros un parotaļāties ar Rīta vēju. Pasakas tekstu brīnišķīgi papildina atraktīvie un dzīvespriecīgie Gunitas Freimanes zīmējumi.

Braisons, Bils “Patiešām īsi stāsti par gandrīz visu”

Šī neparastā grāmata, kas ved ceļojumā no pasaules pirmsākumiem līdz mūsdienām, atklāj laika, telpas un dzīvības noslēpumus uz Zemes. Tajā ir izteiksmīgas ilustrācijas, kuras rosinās iztēli par dinozauriem, zemestrīcēm, atomiem un daudz ko citu.

Brokāns, Eduards “Piedzīvojumi Lielajā mežā”

Lielajā mežā dzīvo visdažādākie dzīvnieki: eži, stirnas, mežacūkas, zaķi, lapsas, vilki un daudzi citi. Gadās, var satikt jenotu ar murkšķi. Lielākie draugi Lielajā mežā ir bruņurupucis Leo, vāverīte Zemenīte un bebrs Zobainītis. Viņi ir draugi kopš bērnības un vienmēr cenšas visiem palīdzēt. Ja pagadās kāds piedzīvojums, draugi to nelaidīs garām.

Bugavičute-Pēce, Rasa “Puksītis. Otrā grāmata”

Puksītis skapī sēž mīkstā tēta džemperu tronī un ar ķepiņām ik pa brīdim novelk gar mammas gaisīgo kleitu aizkariem – rozā, lillā, zaļš, dzeltens: te ir visas pasaules krāsas un absolūta drošība… Te var padomāt! Var padomāt par to, kāpēc šodien skoliņā nekas nevedās kā cerēts. Par to, ko nozīmē bolīties un būt vabolim Boliņam. Par to, kā dažreiz negribas klausīt vecākus un skolotāju Loretu. Un kā ar piedošanu? Jā, arī par to ežulim un viņa draugiem jāpadomā… Māksliniece Liene Vilmane.

Dacjūte, Evelina “Bedre”

Kādu vakaru meitenes tētis iet rakt bedri. Tik dziļu, ka pat nevar redzēt dibenu. Meitenei galvā dūc jautājumu spiets. Viņa baiļojas, ka, izracis tuneli līdz Āfrikai, tētis pazudīs – taisni tāpat kā vectēvs, kurš nesen nomira.

Grāmata "Bedre" stāsta par meiteni, kura zaudējusi vectēvu. Lai arī notikumi mūs aizved uz laiku pirms četrdesmit gadiem, arī mūsdienās notiek līdzīgi. Var atšķirties apģērbs un vide, taču bedre, kuru mūsos izrok tuva cilvēka nāve, ir tikpat dziļa un plata. Jo ilgāk dzīvojam, jo vairāk tādu bedru mūsu ceļā. Tās liecina ne tikai par zaudējumiem, bet arī par to, ka esam mīlējuši. Cilvēki aiziet, atmiņas paliek. Reizēm paliek arī neatbildēti jautājumi. Un gadās, ka no tiem dzimst grāmatas, kas palīdz rast atbildes uz šiem jautājumiem – un aizbērt bedri. Uzzīmēja Julija Skudutīte. No lietuviešu valodas iztulkoja Dace Meiere.

Gosinī, Renē “Asteriks Olimpiskajās spēlēs”

Komiksi par Asteriksa un Obeliska piedzīvojumiem ir visā pasaulē iemīļota franču bērnu literatūras klasika. Pirmie komiksi tika izdoti jau 60. gados, un kopš tā laika šīs grāmatas tulkotas vairāk nekā 100 valodās! Beidzot Asteriksa un Obeliska brīnišķīgais humors, kas vienlīdz uzrunā gan bērnus, gan pieaugušos, lasāms arī latviešu valodā.

Herisone, Pola “Kitija un glābšanas operācija mēnessgaismā”

Kitijas ģimene ir pavisam īpaša: viņas mamma ir supervarone, un Kitija zina, ka kādu dienu arī viņa liks lietā savas īpašās spējas, lai kļūtu par supervaroni. Šī diena pienāk ātrāk, nekā domāts, kad pie meitenes guļamistabas loga uzrodas kaķis Figaro, lai lūgtu Kitijas palīdzību. Taču pasaule naktī ir biedējoša - vai Kitijai pietiks drosmes spert soli tumsā, lai dotos aizraujošā piedzīvojumā Mēnessgaismā? No angļu valodas tulkojusi Maruta Sila.

Hinrikusa, Kadri “Zilonis” #BJVŽ2024

Kertai šķiet, ka viņa nekur neiederas. Attiecības ar klasesbiedriem nevarētu saukt par izcilām – meiteni vai nu ķircina, vai nosoda par labām sekmēm mācībās. Arī mājās neklājas labāk – tētis nav sajūsmā, ka viņai grāmatas un lasīšana patīk labāk nekā matemātika un datori, bet mamma, izdzirdot par Kertas problēmām, tikai nopūšas. Viendien, kad skolā gājis pavisam nelāgi, Kerta iepazīstas ar sparīgu horvātu meiteni Luciju, kas palīdz apjaust, ka tieši tādas meitenes kā Kerta ir īstas draudzības vērtas.

Kincela, Karolīna “Vai tu zini, kā darbojas pasaule?”

Mūsu ikdiena ir pilna apbrīnojamām lietām, kas mums liekas pašas par sevi saprotamas. ‍Taču kā tās darbojas un kādas noslēpumainas norises notiek? ‍‍Vai nevēlies uzzināt, kas slēpjas aiz lietām?

Kivirehs, Andruss “Oskars un lietas”

Grāmatas varonim Oskaram vasara jāpavada laukos pie vecmāmiņas. Viss viņam te šķiet svešs un garlaicīgs, arī vecmāmiņa un kaimiņu bērni, turklāt mājās aizmirsies mobilais telefons. Par laimi, zēns spēj rast izeju no bezcerīgās situācijas – paša uzmeistarots koka telefons, kas ļauj sarunāties ar lietām, padara viņa dzīvi interesantu un vienlaikus palīdz atrast ceļu uz saprašanos ar vecmāmiņu. Oskars pats rada sev pasauli, kur viņš ir vajadzīgs.

Kofs, Indreks “Kur palika bērni?” #BJVŽ2024

Indreka Kofa dzejoļu krājuma notikumi norisinās kādā ciemā, kur dzīve rit gludi un jauki – līdz kādu dienu visi bērni nolemj aizbēgt uz mežu, jo uzskata, ka tiek pārāk kontrolēti un komandēti. Taču izrādās, ka pieaugušajiem ļoti pietrūkst ierastās līksmās bērnu klaigāšanas, skraidīšanas un lēkāšanas. Mērs sūta armiju viņus meklēt, skolotāja mēģina bērnus atvilināt atpakaļ ar kūku un konfektēm, negantais tēvocis Reins izsaka niknus draudus, diriģents mēģina izmantot Mocarta un Baha darbus – taču nekas nelīdz. Kā pierunāt bērnus atgriezties mājās, lai ciematā atkal būtu dzīvība?

Krūze, Makss Jakobs, Ginters “Urmels no ledus laikmeta. Es lasu ar prieku”

Adaptēts teksts lasītprasmes attīstīšanai. Mācies lasīt no iemīļotām grāmatām! ESI VĒRĪGS! Atrodi kļūdas un izlabo dzīvnieku sacītajā! Profesors Tibatongs un viņa runājošie dzīvnieki ir pārsteigti. Viņu skaistās salas krastā ir izskalots aisbergs, un tajā ir iesalusi ola! Dzīvnieki to pārmaiņus perē, un tad no tās izšķiļas… neticams retums – Urmels.

Lū, Ērlenns “Kurš sasēdēja brūno sieru?” #BJVŽ2024

Ērlenns Lū (Erlend Loe) un Kims Jorteijs (Kim Hiorthøy), kas ir vieni no ievērojamākajiem norvēģu autoriem, radījuši asprātīgu detektīvstāstu par norvēģu iecienīto brūno sieru. Karalis uzaicina uz pili pasaulē labāko brūno sieru. Vilcienā atklājas, ka uz siera parādījušies dibena nospiedumi. Karaļa brūnais siers ir sasēdēts! Tiek izsaukts Flufenberga kungs, pasaulē labākais detektīvs, kurš ātri aptver, ka dibenbandīts joprojām atrodas vilcienā. Var sākties aizraujošs dibentrilleris. Autori iedvesmojušies no Agatas Kristi romāna “Slepkavība Austrumu ekspresī”.

Malkovskis, Tomašs “Kamils, kurš skatās ar rokām” #BJVŽ2024

Tomašs Malkovskis ir godalgots poļu bērnu rakstnieks un vēstures mācību grāmatu autors, kura grāmata par zēnu Kamilu guvusi arī starptautisku atzinību un tulkota dažādās valodās. Kamils ir tāds pats kā citi bērni: viņš ir jautrs, dzīvespriecīgs. Tas nav parasts uzaugšanas stāsts, jo zēns jau kopš dzimšanas ir akls, taču ar ģimenes palīdzību Kamils iemācījies izmantot īpaši aso dzirdi, rosināt iztēli un “skatīties ar pirkstiem”. Viņa skatījums uz dzīvi ir bagāts, ironisks, dažreiz smieklīgs, dažreiz aizkustinošs. Bet vai viņš tiešām tik ļoti atšķiras no citiem? Kamils atgādina – ja ļoti gribam, varam darīt jebko.

Mankāstere, Herieta “Mirabella dara nedarbus. 1.grāmata”

Mirabella ir īpaša – viņa ir citāda. Pa pusei raganiņa, pa pusei feja – īsta palaidne! Mirabellas ģimene ir neparasta, un tie, kuri iemīļojuši Izidoru Mūnu, jau pazīst arī Mirabellu, jo viņa ir Izidoras māsīca. Izidorai un Mirabellai ir bijuši daudzi kopīgi piedzīvojumi, taču tagad mēs pirmo reizi sastopam Mirabellu atsevišķā stāstā. Mirabellas mamma ir ragana, bet tētis nāk no feju dzimtas, tāpēc viņai ĻOTI patīk dažādi burvju nedarbi! Klāt lielās feju svinības, un tētis Mirabellai stingri piekodinājis uzvesties īpaši labi. Tomēr šī meitene ne vienmēr dara tā, kā likts. Patiesībā Mirabellai gluži labi patīk itin visur ienest kādu nebēdnības dzirksti. Turklāt, ja viņa izmantotu vienu mazu, mazītiņu raganburvestībiņu, nu kas gan varētu noiet greizi??! Mirabella ir pārliecināta, ka dažas raganīgas burvestības svētkus padarīs krietni aizraujošākus…

Mankāstere, Herieta “Mirabella pārkāpj noteikumus. 2.grāmata”

Atsākas mācības raganu skolā, un Mirabella apsolās nedarīt nedarbus… Tomēr burvju dziru gatavošanas stundā viņai gadās misēklis – un neveicas arī lidošanas treniņā. Izskatās, ka Mirabella atkal ir sastrādājusi pamatīgas palaidnības. Vai kopā ar labāko draudzeni Karlotu viņa spēs visu vērst par labu?

Oževiča, Tina “Kas jūtām patīk?”

Kad iestājas miers? Kā izpaužas pateicība? Kā remdēt vislielākās bailes? Iepazīstiet jūtu pasauli, lai labāk to izprastu. Ieskatieties sevī – jūtas un emocijas ir daļa no jums! Ilustrējusi Aleksandra Zajonca.

No poļu valodas tulkojusi Ingmāra Balode.

Prics, Pērs Aksels “Cerību burbuļi. Neparasti dzejoļi un jautri smaidāmpanti”

Šis ir pirmais norvēģu autora Pēra Aksela Prica latviešu valodā izdotais dzejoļu krājums bērniem. Agneses Spridzānes ilustrācijas, kurām raksturīgas dzirkstošas krāsas, neparastas formas un drosmīgas kompozīcijas, lieliski papildina dzejoļus un uzbur neatkārtojamu un spilgtu ainu ikvienā grāmatas lappusē.  Bagātīgi ilustrētā grāmata piemērota lasīšanai skaļi.

Skuratova, Jeļena “Labestības mežs 2.grāmata”

Šajā grāmatā stāstīts par delfīnēnu Delfu un viņa komandu, kas, spēkus nežēlojot, pašaizliedzīgi metas cīņā ar meža ugunsgrēku. Viņi sastop meža iemītniekus, kuri postošās nelaimes dēļ zaudējuši mājas, un palīdz mazajiem dzīvnieciņiem atrast savus vecākus. Šī lieliski ilustrētā grāmata iepazīstina mazos lasītājus ar tādām jomām kā ekoloģija un bioloģija, atgādina, ka jāuzmanās, rīkojoties ar uguni, un māca rūpēties par apkārtējo vidi.

Valdere, Vanesa “Lāču karalis”

Mežs ir brīnumskaists un noslēpumu pilns. Taču dzīvnieku dzīve tajā ir arī bīstama. Dodies līdzi ceļojumā zem varenajām koku galotnēm! Mazā grizlilāču meitene Skauta tiek nošķirta no mātes, un nu viņai ar visu jātiek galā vienai pašai. Līdz ziemai viņai ir jāizaug par īstu grizlilāceni. Skauta iet pa pēdām gigantiskam, vecam grizlilāču tēviņam un slepus no viņa mācās, kuriem augiem piemīt dziedinošas spējas, kā apzagt vāveres un kā nokļūt pie Mežonīgajiem ūdeņiem. Skauta sāk ceļojumu, kurā viņu gaida daudz piedzīvojumu un dzimst it kā pilnīgi neiespējama draudzība. Drīz vien koku lapas sāk krāsoties un pavisam tuvu ir brīdis, kad sarežģījumi atrisināsies, jautājums tikai – kā? No vācu valodas tulkojusi Aija Jakoviča.

Vanaga, Agnese “Sirdslietas” #BJVŽ2024

Komiksa “Sirdslietas” 25 epizožu varones ir divas sirdis – būtnes ar atšķirīgiem raksturiem, kas meklē draudzību un cenšas saprasties. Tās spēlējas un ķīvējas, spriedelē, kaitina viena otru un rūpējas viena par otru, pamazām cenšoties izaugt par vienkārši labām sirdīm. Vai vienkārši būt labam nav pats sarežģītākais uzdevums? “Sirdslietas” ir pretsāpju un izklaides līdzeklis mazām, vidējām un lielām sirdīm! Komikss piemērots pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem.

Vācietis, Ojārs “Punktiņš, punktiņš, komatiņš”

Grāmatas atjaunotais izdevums veltīts mākslinieka Pāvila Šenhofa simtgadei. Grāmata sagatavota pēc izdevniecības "Liesma" 1971. gada izdevuma.

Velde, Solvita “Garšīgie stāstiņi”

Grāmatā “Garšīgie stāstiņi” lasītāji dosies aizraujošā dabas gardumu izpētes ceļojumā uz dažādām valstīm, tostarp Latviju, un varēs visu aprakstīto izpētīt košajās Daces Krēsliņas ilustrācijās.  Vai zinājāt, ka kartupeļi reiz auga košumdobē kopā ar rozēm vai ka Austrālijā ir milzīgs ananass – skatu tornis?  Grāmatā mazie lasītāji varēs arī noskaidrot, kā dārzeņus, augļus un ogas, piemēram, burkānus vai zemenes, sāka audzēt un ēst, kādi ir ievērojamākie rekordi šo gardumu apēšanā vai izaudzēšanā un kāpēc tos veselīgi iekļaut savā ēdienkartē.

Vērdiņš, Kārlis “Jandāliņš” #BJVŽ2024

“Jandāliņā” atkal satiekas Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājumos sastapti varoņi – tēti, mammas un viņu mazuļi, kuru sīkās roķeles stingri sagrābj savus vecākus kā ķīlniekus, liekot viņiem gan rūpēties un raizēties, gan priecāties un spēlēties, kopā ar bērniem apgūstot pasaules kārtību.

Žuks, Sauļus “Divi brāļi. Piedzīvojums mežā”

Brāļi Tedis un Varis, īsti nemiera gari, aicina lasītājus kopā ar viņiem mesties piedzīvojumā tumšā mežā. Tur sastapsim runājošu dzeguzi, brašu zaķi un pat raganu, kas dzīvo glītā namiņā ar medusrauša jumtu! Tāpat uzzināsim, ka par labiem darbiem pienākas atlīdzība – dažkārt pavisam negaidīta un brīnumaina!

 “Meža pasakas. Mežā”

Tonija Volfa ilustrētās pasakas par svētku, prieka un smieklu brīnumaino pasauli, kurā tevi gaida mīļi meža iemītnieki.

“Meža pasakas. Rūķīši”

Tonija Volfa ilustrētās pasakas par neticamiem izgudrojumiem, patiesu draudzību un dzīvi Rūķīšu mežā.

 

LITERATŪRA 5. – 7. KLASEI

 

Aristarko, Daniēle “Dievišķā komēdija”

Pārsteidzošs darbs, kurā itāļu mākslinieka Marko Somā brīnumskaistās ilustrācijas papildina rakstnieka Daniēles Aristarko izjusto tekstu. Svaigs skatījums uz Dantes “Dievišķo komēdiju”, kas rosinās lasītāju zinātkāri un iztēli. Pirmais solis ceļā, kas aizsācies pirms septiņsimt gadiem. Grāmata, kopā ar kuru šķērsot tumsas tīto mežu, ne mirkli nepārstājot apdziedāt dzīvi.

Bolmane, Sabīne “Meitene, vārdā Vilo”

Ko gan lai Vilo iesāk ar mežu? To viņa ir mantojusi no savas tantes Alvīnas. Un ne to vien – tante viņai ir atstājusi arī nelielu vēja sašķiebtu namiņu un, galvenais, savas burvju spējas. Bet vai Vilo vēlas pieņemt šo mantojumu ar visu, kas pie tā piederas? Turklāt viņai ir jāatrod vēl trīs meitenes, kurām arī piemīt maģiskas spējas. Tikai kur meklēt? Un pirmām kārtām – kā? Par laimi, Vilo nav viena, jo Rufuss, lapsa, vairs neatkāpjas no viņas ne soli. No vācu valodas tulkojusi Sinda Krastiņa.

Brandis, Katja “Woodwalkers. Karaga pārvērtības”

No pirmā skatiena Karags šķiet pavisam parasts zēns. Taču aiz viņa mirdzošajām acīm slēpjas kāds neticams noslēpums: Karags ir mainīgais – pa pusei cilvēks, pa pusei puma. Viņš ir uzaudzis Klinšu kalnu meža biezoknī un tikai nesen sācis dzīvot starp cilvēkiem. Jaunā dzīve viņam ir vienlīdz sveša un aizraujoša. Kad Karags uzzina par Klīrvoteras skolu, slepenu internātu mainīgajiem, puisim rodas sajūta, ka viņš ir tur iederīgs. Hollija, nekaunīga rudā vāvere, un Brendons, bikls bizons, drīz vien kļūst par viņa draugiem. Un tie viņam lieti noder, jo mainīgo pasaule ir mīklu un briesmu pilna... No vācu valodas tulkojusi Sinda Krastiņa.

Čerkovskis, Rihards “Doktors Haštags un prāta kontroles gadžets”

Grāmata "Doktors Haštags un Prāta kontroles gadžets" ir aizraujošs stāsts par kādu amizantu izgudrotāju, kurš dodas ceļojumā uz Atlantīdu, lai tur iegūtu "Senas zināšanas", ar kuru palīdzību viņš spēs izprast savu dzīves aicinājumu un savu lomu spēlē starp "Melnās Tumsas" un "Baltās Gaismas" karalistēm! Ilustrējusi Miera Kūpa.

Hantere, Ērina “Klanu kaķi. Treju spēks. Izraidītais”

Pār Pērkona klana barveža Ugunszvaigznes mazbērnu dzīvi klājas slepens pareģojums, taču par to zina tikai viens no trim. Sīļaķepu valdzina tā solītais spēks, un viņš domā, ka šī spēka atslēga slēpjas tālā pagātnē – pie senajiem kaķiem, kuri reiz mājoja mežā un tagad lodā viņa sapņos. Meklējot atbildes, Sīļaķepa dodas uz kalniem – Straujūdens cilts mājām. Arī Lauvuķepa un Asķepa jūt saikni ar kalniem savu iemeslu dēļ. Taču kalnos rodamas ne tikai atbildes, bet arī noslēpumi, tāpēc trīs kaķi var atklāt vairāk, nekā jebkad bija gaidījuši…

Hantere, Ērina “Klanu suņi 6. Suņuvētra”

Nikna cīņa ir sākusies, un neviens suns no tās neizspruks. Nežēlīgais savvaļas suņu vadonis ir pametis savu baru, un Saule ir ieņēmusi viņa vietu, kļūstot par jauno alfu. Suņi cer, ka beidzot spēs dzīvot mierā. Taču Naze un viņas asinssuņi negrasās atkāpties, iekams Leo draugi netiks iznīcināti, un Leo nomāc vīzijas par baismīgu nākotni. Pavisam drīz sāksies suņuvētra – pēdējā kauja… Ērinu Hanteri lieli un mazi lasītāji visā pasaulē jau iepazinuši kā grāmatu sērijas “Klanu kaķi” autori. Viņu iedvesmo mīlestība pret dzīvniekiem un aizraušanās ar savvaļas dabu.

Lazdovska, Žanete “Meitene zilā kleitiņā” #BJVŽ2024

Dzīve ir pārsteigumu pilna, bet dažreiz tie ir negaidītāki, nekā mēs spētu iztēloties savās vispārdrošākajās domās. Kādā pavisam parastā vakarā trīspadsmitgadīgā Beatrise kaimiņu mājas logā ierauga meiteni zilā kleitiņā. Viņas iepazīstas un kļūst par nešķiramām draudzenēm, tomēr šī draudzība ir neparasta – tā saistās ar kādu baisu atgadījumu. Lai noskaidrotu patiesību, meitenēm jāpārvar bailes un jādodas bīstamā piedzīvojumā. Soli pa solim abas tuvojas noslēpumam, kuru viņām nebija paredzēts uzzināt.

Milvuda Hārgreiva, Kirana “Džūlija un haizivs” #BJVŽ2024

Dinamiska, saturīga, izziņas bagāta un vizuāli iespaidīga lasāmviela, kuras primārā mērķauditorija ir jaunie lasītāji, taču šo romānu droši var ierindot kategorijā “grāmata visu vecumu lasītājiem”.

“Mani sauc Džūlija. Šis ir stāsts par vasaru, kurā es gandrīz pazaudēju savu mammu un atradu haizivi, kas senāka par kokiem. Taču neuztraucieties, beigas es jums neatklāšu.” Tik lakonisks pieteikums lasāms uz grāmatas ceturtā vāka. Beigas neatklājot, varam piebilst, ka “Džūlija un haizivs” ir mūsdienīgs, vienlaikus lirisks un spirdzinošs stāsts, kura galvenās tēmas ir attiecības ģimenē, kurā vecāki cenšas veltīt pietiekamu vērību pusaugu meitai, vides un ekoloģijas jautājumi, mentālās veselības problēmas un dažādu kultūru pārstāvju dzīve vienā kopienā.

Nacukava, Sosuke “Stāsts par kaķi, kurš izglāba grāmatas” #BJVŽ2024

Vectēvs visu laiku mēdza atkārtot: grāmatās ir spēks. Bet kas patiesībā ir šis spēks? “Nacuki grāmatnīca” ir pavisam neliels lietoto grāmatu veikaliņš pašā pilsētas nomalē. Tā iekšpusē grāmatplaukti slejas līdz pat griestiem un ir piekrauti ar brīnišķīgām grāmatām. Rintaro Nacuki ļoti patīk šī vieta, kuru reiz izveidojis viņa vectēvs. Šeit Rintaro ir pavadījis neskaitāmas laimīgas stundas, lasot grāmatas pēc sirds patikas. Ideāls patvērums zēnam, kurš jūtas diezgan vientuļš. Pēc vectēva nāves Rintaro ir patiesi bēdīgs, jo tā vien šķiet, ka grāmatnīcu nāksies slēgt. Bet uzrodas runājošs kaķis, vārdā Tīģeris, ar neparastu lūgumu. Kaķis meklē grāmatmīli, lai kopā ar viņu paveiktu ko svarīgu. Tā nu šis savādais pāris dodas brīnumainos piedzīvojumos, lai izglābtu grāmatas no cilvēkiem, kuri tās ir ieslodzījuši, bojājuši un… nodevuši.

Nimfiusa, Juta “Kaušļa sirds” #BJVŽ2024

Kajam pakrūtē ieperinājies milzīgs niknums, kas liek darīt nejaukas lietas. Viņš slikti mācās, izrunājas un dara pāri mazākajiem, tāpēc bērni no viņa izvairās. Skolotāji jūtas bezpalīdzīgi, un Kajam draud izslēgšana no skolas. Kad klasē ierodas jauniņā, Grēta, klases audzinātāja ieceļ zēnu par viņas aizbildni – tā ir pēdējā iespēja parādīt, ka viņš gatavs laboties. Taču tas nav vienkārši, jo Grēta ir īpašais bērns, lēnīga un ļoti emocionāla, tāpēc Kajam jāmācās būt pacietīgam.

Roulinga, Dž. K. “Harijs Poters un Azkabanas gūsteknis. Ilustrēts izdevums”

“Tumsas pavēlnieks, vientuļš un bez draugiem, savu līdzgaitnieku pamests, slēpjas tālā nostūrī. Viņa uzticamais kalps šos divpadsmit gadus pavadījis, sakalts ķēdēs. Šonakt pirms pusnakts kalps saraus savas važas un dosies ceļā, lai uzmeklētu savu kungu.” Pēc milzīgu apmēru maģiskas ķibeles Harijs Poters Knakts autobusā mūk no Dērsliju nama. Drīz vien viņš atklāj, ka no Azkabanas cietuma izbēdzis slavens ieslodzītais un uzticams lorda Voldemorta sekotājs Siriuss Bleks – turklāt runā, ka viņš meklējot tieši Hariju. Trešajā mācību gadā, ko Harijs Pavada Cūkkārpā, viņš uzzina daudz jauna par savu pagātni. Zēnu pavada tumšas baumas un nāves zīmes, bet skolas teritorijā šogad patrulē Azkabanas atprātotāji, meklējot, kam izsūkt dvēseli…

Vaikso, Jānuss “39.izmēra kurpes”

Kādu rītu piektklasnieks Pauls aizguļas un pirmo reizi mūžā nolemj neaiziet uz skolu. Bastošanas dienā sākas piedzīvojums, kāds viņam ne sapnī nav rādījies. Varbūt tāda ir tā īstā dzīve, kamēr viņš sēž skolas solā? Kāds niecīgs atgadījums izraisa aizraujošu notikumu lavīnu. Īsā laikā Pauls satiek raibu kompāniju: aizdomīgo Kurpjuvīru, kurš gandrīz katru dienu veikalā iegādājas jaunas 39. izmēra kurpes, daiļo Katrīnu, jautro Artūru un viņa meitu Minnu Rīnu, kura drīz vien kļūst Paulam par labu draudzeni. Satraukums, noslēpumi, joki, mīlestība... un kāds neticams stāsts, kas gaidījis īsto brīdi. Vai Paulam un Minnai izdosies atklāt Kurpjuvīra noslēpumu?

 

DAIĻLITERATŪRA

 

Hanišova, Viktorije “Sēņotāja” #BJVŽ2024

Čehu rakstnieces Viktorijes Hanišovas romāna „Sēņotāja” centrā ir jauna sieviete Sāra, kura jau vairākus gadus trūcīgi pārtiek no sēņu lasīšanas, to piegādes provinces restorānam. Būdama brīvprātīga vientuļniece, viņa tikai reizumis dodas uz pilsētu pie psihiatres, lai pārliecinātu par savu līdzsvaroto garīgo stāvokli. Ziņa par mātes nāvi Sāras dzīvi īpaši nemaina. Viņa piedalās bērēs, satiekas ar brāļiem, no kuriem jau sen atsvešinājusies, un atgriežas mežā. Taču ģimenē piedzīvotā bērnības trauma un pāri nodarītais paliek. 

Hogana, Rūta “Kvīnijas Melones “Paradīzes viesnīca”” #BJVŽ2024

Tillija bija gudra, draudzīga meitene, kurai patika spēlēties ar spokiem un sērkociņiem. Viņai patika arī limonāde, rupji vārdi, zivju pirkstiņi un katoļu baznīcas, un vairāk par visu – dzīvot Braitonā, Kvīnijas Malones brīnišķīgajā “Paradīzes viesnīcā” ar tās mīļajiem un draudzīgajiem savādniekiem. Tomēr Tillijas bērnības idille tika sagrauta, kad māte viņu no iemīļotās mājvietas aizsūtīja prom uz internātskolu, bez brīdinājuma un paskaidrojuma.

Ibsens, Henrihs “Pērs Gints”

Vinogradova, Laura “Vārnas” #BJVŽ2024

Pie lasītājiem dodas Eiropas Savienības balvas literatūrā laureātes Lauras Vinogradovas jaunais darbs “Vārnas” – emocionāli piesātināts, skarbi patiess garstāsts, kura centrā ir bērnunama audzēknes Sannas un viņas meitas Lias likteņi. Bērnunama uzspiestais zīmogs paliek Sannas dvēselē uz visu mūžu, taču arī Liai jācīnās gan ar sevi, gan apkārtējo vidi, lai spētu pieņemt sevi tādu, kāda viņa ir – atšķirīga no citiem. Bet tad Lia un viņas tēvs Andrejs negaidot saskaras ar savām saknēm – kādu romu dzimtu, no kuras viņi līdz šim ir mantojuši vien ārējo izskatu…

 

Zoldnere, Dina “Laika čūskas pavēlniece. Pavediens” #BJVŽ2024

Doroteja ir gluži parasta meitene. Viņa ir pabeigusi 9. klasi un vasarā dzīvo pie krustmātes Tutas Jūrmalā. Bauda skaistās kūrortpilsētas atmosfēru, bet… Ir kāds noslēpums. Doroteja spēj pārvietoties laikā un var nokļūt pagātnē tikpat viegli kā… citā istabā. Ar kādas senas, nejauši rokās nonākušas lietas palīdzību Doroteja tiek aizrauta uz Krētas salu, senāko Eiropas civilizācijas šūpuli. Neparastās situācijas iedrošināta, viņa nolemj uzspēlēt kādu nevainīgu spēli, izlikties par meiteni no Grieķijas. Tas izraisa lavīnai līdzīgu notikumu virkni. Doroteja iemīlas Sīriusā, bet nespēj puisim atzīties, ka ir no cita laika.

Zusta, Zane “Nepieradināts putns” #BJVŽ2024

Romāns “Nepieradināts putns” vēsta par uzticēšanos dzīvei un kļūdām, no kurām nav pasargāts neviens. Taču tās var labot... Vai vismaz mēģināt labot. Mazā Linda no skolas pārnāk vien mirkli par vēlu – nekad nesatiktais tētis jau ir aizgājis. Ilgu laiku arī pieaugusī Linda lolo cerību tēvu reiz satikt, taču, kad tāda iespēja rodas, nav pārliecināta, vai to vēlas. Linda, viņas māte un citi pieredz negaidītus likteņa pavērsienus un izdzīvo plašu emociju spektru. Tomēr katrs kritiens dāvā iespēju izplest spārnus un lidot.

Žuano, Anna Sofija “Deja. Mīla. Parīze” #BJVŽ2024

Skūpsti, kruasāni, balets, mākslas noslēpumi, un tas viss – Mīlestības pilsētā Parīzē Septiņpadsmit gadus vecā Mia ir talantīga balerīna, kura sapņo reiz dejot Amerikas lielākajā baleta teātrī. Viņa ir ieradusies Parīzē, lai piedalītos prestižā vasaras deju programmā, un viņai ir sešas nedēļas, lai iegūtu iespēju uz noklausīšanos. Taču Parīzē Mias apņēmība pievērsties tikai treniņiem tiek krietni vien pārbaudīta. Kopā ar apburošo Luiju viņa iepazīst Parīzi un atklāj tās noslēpumus. Kad Mias baleta karjerai, kam viņa veltījusi visu dzīvi, draud pienākt beigas, meitenei jāsaprot, kas tieši dzīvē ir vissvarīgākais. No angļu valodas tulkojusi Krista Betija Samauska.

 

NOZARU LITERATŪRA


Frenča, Džesa “Brīnišķīgā sīkbūtņu pasaule”

Laipni lūgti sīko radību pasaulē, kur dūc bites, spīguļo jāņtārpiņi un tīklus auž zirnekļi! Šajā grāmatā lasītājs dosies piedzīvojumā un atklās, cik svarīgas dažādas sīkbūtnes ir mums un mūsu planētas nākotnei!

Romanišina, Romana, Lesivs, Andrijs “Tā es redzu”

Grāmata “Tā es redzu” veltīta redzei. Tā stāsta par lietām, ko varam redzēt ar savām acīm, kā arī par noslēpumaino, cilvēka acīm neredzamo, par mikroskopiem un teleskopiem, kas palīdz saskatīt neticami mazo un ļoti tālo. Tā izskaidro, kāpēc cilvēkiem jālieto brilles, bet tiem, kuri neredz nemaz, nepieciešama īpaša sistēma un simboli, lai varētu lasīt. Grāmatā var uzzināt, kā pasauli redz putni un dzīvnieki, kā mākslinieki rada optiskās ilūzijas, cik miljonus nokrāsu spēj uztvert cilvēka acs.

“Vilcēns RaDa un Saules skola”

14.06.2024 13:47 (komentāri: 0)

Iet atpakaļ

Pievienot komentāru

Top.LV
Valid XHTML 1.0 Strict
/* vids.lv */
briedis.lv
www.celmins.lv