Grāmatu jaunumi jūlijā

Baudi vasaru kopā ar grāmatu, jo ar plašu jaunāko grāmatu klāstu ir sagaidīts jūlijs un Jauno grāmatu diena - jau piektdien, 12. jūlijā! Interesanti un aizraujoši grāmatu sižeti iepriecinās un pārsteigs gan latviešu, gan ārzemju daiļliteratūras cienītājus, bet uzzināt ko jauno psiholoģijā, mākslā, mūzikā, vēsturē, ekonomikā, būvniecībā vai medicīnā rosinās nozaru literatūras grāmatas!

 

Klikšķinot uz grāmatu nosaukumiem, tiks atvērti pilnie izdevniecību apraksti par grāmatu. Atceries par grāmatu pakomāta iespēju!

 

LATVIEŠU DAIĻLITERATŪRA


Bērziņa Ē. Ardievas bohēmai: Dzeja.

Burke A. Latvietis krievos: Atmiņu ainas par sajūtām okupantu armijā 1974 -1976, 1985.

Freimane V. Antigones likums: Valentīnas Freimanes otrā grāmata „Antigones likums” veidojusies kā turpinājums pirmajai biogrāfiskajai grāmatai „Ardievu, Atlantīda!”, kuras stāsts noslēdzās Otrā pasaules kara beigās; jaunā grāmata aptver padomju periodu, Atmodas laiku, 90. gadu pārmaiņas un Valentīnas Freimanes mūža nogali Rīgā un Berlīnē.

Gaile I. Un varbūt ka mēs visi izdzīvosim: Ingas Gailes jaunajā dzejas krājumā iekļauti dzejoļi, kas sarakstīti pēc 2022. gada 24. februāra. Vairākos dzejoļos nolasāmas tiešas alegorijas par Krievijas karadarbību Ukrainā. Citi krājuma dzejoļi meklē metaforas un veidu, kā runāt par pasaules varmācību plašākā nozīmē, atklājot, ka konkrētu valstu īstenotā karadarbība ir kulminācija sabiedrības struktūras izveides kļūdām. Vairākos darbos risinātas attiecības ar Dievu, kas ir krājuma caurviju motīvs. Dzejniece sarunājas, lamā, noliedz Viņu un meklē iespēju izlauzties ārpus Dieva vīrišķā tēla. Apzinoties, ka ceļš pie vīriešu pasaules Dieva ir piegruvis pilns ar sabombardētu māju un dzīvju drupām, autore meklē iespējas runāt par to caur sievietes juteklisko pieredzi

Krekle M. Lai nu kurš tas būtu: Elitai pienākusi pensija, dienā pēkšņi ir ļoti daudz brīvu stundu, un sirdī urdās klusa cerība, ka vienīgajam mazdēlam varētu rasties arī māsiņa vai brālītis, kuru lutināt. Tā vietā dēls paziņo, ka aiziet no ģimenes. Elita nav gatava zaudēt savu mīļo vedekliņu - ja reiz jaunie nesaprot, kas viņiem nāk par labu, viņa tos pati savedīs atkal kopā! Silts un sirsnīgs romāns par mīlestību, kas nekad nebeidzas, tikai mainās.

Nuts Z. Saplēstā kokvilna: “Lai tā arī paliek. Lai tā arī paliek. Lai tā arī paliek. Dita skaitīja to kā mantru, naivi cerot, ka pienāks mirklis, kad viņa pārstās raizēties un prātot par netipisko situāciju, kurā ir iekļuvusi. Tagad ir labi, rīt būs labi, dažreiz būs štruntīgi, bet tagad ir labi.” Kopš Dita uzsāka romantiskas attiecības ar bijušā vīra brāli, viņa staro, īpaši daudz nedomājot par to, kā tas izskatās no malas. Šķiet, ka dzīvē viss iet uz labo pusi, taču Dita jau nebūtu Dita, ja mulsinošas situācijas un piedzīvojumi nepavadītu viņu ik uz soļa. Brīdī, kad sieviete izlemj klausīt saprāta balsij, kāda negaidīta satikšanās atkal visu sagriež kājām gaisā… “ Arī šoreiz Ditas dzīvē nekas nenotiks kā plānots, neviens viņu nesapratīs un visi pārpratīs. Taču praktiskā kokvilna tiks saplēsta un Dita, iespējams, pati nespēs noticēt tam, ko liktenis viņai patiesībā ir paredzējis.”

Sils Z. Apvārsnis: Iespiests starp formu un bezgalību, jūras krastā stāv Družciems. Tikai padsmit kilometru tālāk, sajaucot kopā imperiālo arhitektūru un hruščovku paģīšus, atrodas klusa postpadomju kūrortpilsēta Pauguri. “Apvārsnis” ietver astoņus stāstus; katrs no tiem pievēršas citam piejūras eksistences aspektam, sākot no pipariņu dzerošām zivju vecenēm un beidzot ar reformācijas perioda hermētiķu atstāto mantojumu Ziemeļaustrumeiropas krastos. Grāmatā kopā savijas vairāku desmitu personāžu piedzīvotais, pastāvīgi papildinot citam citu.

Vecvagare L. Tik traki jau nav: Paula tā arī domāja, ka vidusskolas populārās meitenes viņu uz dzimšanas dienas svinībām uzaicināja ne jau draudzīgu jūtu vadītas. Un izskatās, ka sekas pēc tajās izpildītā garu izsaukšanas seansa izjūt tikai viņa. Diemžēl labākajai draudzenei par to stāstīt nedrīkst, un draugam acīs skatīties viņa vairs nespēj. Tāpēc meitenei nāksies pašai tikt skaidrībā par to, kas īsti notika un kā atkal panākt, lai dzīve piederētu viņai pašai.


ĀRVALSTU DAIĻLITERATŪRA


Adamsa L.K. Romantiķu slepenā misija: Līva strādā savu sapņu darbu kā konditore Nešvilas populārākajā restorānā. Žēl gan, ka aiz slēgtām durvīm viņas priekšnieks nav nemaz tik apburošs. Pieķērusi šefpavāru uzmācamies jaunai viesmīlei, Līva iejaucas un tāpēc tiek atlaista. Viņa sola atriebties, tomēr, lai tiktu galā ar ietekmīgo pavāru, viņai būs nepieciešama palīdzība.

Hantere Ē. Klanu suņi. Suņuvētra: Nikna cīņa ir sākusies, un neviens suns no tās neizspruks. Nežēlīgais savvaļas suņu vadonis ir pametis savu baru, un Saule ir ieņēmusi viņa vietu, kļūstot par jauno alfu. Suņi cer, ka beidzot spēs dzīvot mierā. Taču Naze un viņas asinssuņi negrasās atkāpties, iekams Leo draugi netiks iznīcināti, un Leo nomāc vīzijas par baismīgu nākotni. Pavisam drīz sāksies suņuvētra - pēdējā kauja...

Felka R. Nolemtie: Kad klusajā Elbas salas pludmalē atpūtnieki uziet baisu atradumu – galvaskausu –, izmeklētājai Frīdai Paulsenai ar komandu jāķeras pie darba. Tiek atrakts viss skelets, un noskaidrojas, ka tā plaukstas sasietas ar virvi. Drīz vien blakus salā tiek atrasts miris viens no bagātākajiem, taču nīstākajiem Hamburgas uzņēmējiem, kas arī ir ierakts smiltīs ar sasietām plaukstām. Rodas aizdomas, ka šīs abas slepkavības varētu būt saistītas, kaut gan saikni starp abiem upuriem nav vēl izdevies atrast. Negaidīti Frīda uztausta pavedienu, kurš izmeklētājus aizved pagātnē – uz laiku pirms Berlīnes mūra krišanas, kad nežēlīgā zēnu pāraudzināšanas iestādē par izdzīvošanu cīnījās četri kameras biedri...

Keplers L. Spoguļvīrs: Gaišā dienas laikā ceļā no skolas uz mājām tiek nolaupīta sešpadsmit gadus vecā Jennija Linda. Piecus gadus vēlāk viņa tiek atrasta nogalināta kādā no Stokholmas rotaļlaukumiem. Policijas darbiniekiem cenšoties uziet kaut cik noderīgu pavedienu starp trūcīgajiem pierādījumiem, komisārs Jona Linna atklāj Jennijas slepkavības saistību ar senāku nāves gadījumu, kas ticis uzskatīts par pašnāvību. Kad pazūd vēl viena pusaugu meitene, Jona ir pārliecināts, ka viņiem ir jāmeklē sērijveida slepkava.

Makfadena, F. Mājkalpotājas noslēpums: “Grūti atrast darba devēju, kas neinteresētos par manu pagātni, līdz ar to brīnījos, kad Gariki, neko nejautājot, man piedāvāja darbu – tīrīt viņu dzīvokli un gatavot viņu smalkajā virtuvē. Viss ir teju ideāli, taču man rada bažas tas, ka es joprojām neesmu redzējusi Garikas kundzi izejam no guļamistabas. Esmu droša, ka reiz dzirdēju raudas. Mazgājot veļu, manīju asins traipus uz viņas naktskrekla. Un tad es pieklauvēju pie guļamistabas durvīm, kaut man piekodināja to nedarīt. Redzētais mainīja visu… Un es devu solījumu. Pēc visa piedzīvotā man jāpasargā Garikas kundze, taču tajā pašā laikā es nedrīkstu atklāt savu noslēpumu.

Mastada Dž. Okei dienas: SAMAI ir 28 gadi, viņa ir zviedriete, bezrūpīga un haotiska. Prakses laikā Londonā, trijos svelmaini karstos vasaras mēnešos, viņa iemīlas Lūkasā, ar kuru savulaik iepazinās, vēl būdama padsmitniece. LŪKASS, 27 gadus vecs, jūtīgs un piesardzīgs, meklē savu vietu pieaugušo pasaulē, cenšoties saglabāt dzīves trauslo līdzsvaru. Samas klātbūtne nozīmē brīnišķīgu izklaidi. 

Nevo E. Trijos stāvos: Romāns ļauj lasītājiem ielūkoties trijos pārtikušas vidusšķiras mājokļos, kas cits virs cita atrodas kādā Telavivas namā. Katrā stāvā mūs sagaida grēksūdze vai atzīšanās par noslēpumiem vai kļūmiem lēmumiem, kas ne vien ietekmējusi stāstītāja likteni, bet arī atspoguļo sabiedrībā valdošo identitātes krīzi. Pirmajā stāvā atvaļināts armijnieks Arnons stāsta kādreizējam cīņu biedram, kā apmātas raizes par mazās meitiņas drošību viņu iedzinušas pamatīgās sprukās un tagad apdraud viņa laulību. Virs Arnona dzīvo Hani, kas iesaukta par “atraitni”, jo viņas vīrs bieži ir komandējumos, bet viņa pati dzīvo mājās ar bērniem un jūtas aizvien izolētāka un nervozāka. Kad pie viņas durvīm piepeši piezvana vīrabrālis, kurš bēguļo no parādu piedzinējiem un policijas, Hani pretēji veselajam saprātam ļauj vaļu emocijām un piekrīt viņam palīdzēt.

Ollikaineni A. M. Šūpoles: Helsinku tuvumā kāda labi zināma biznesmeņa īpašumā tiek atrasts kravas konteiners ar līķi. Policijas komisāre Paula Pihlaja uzsāk izmeklēšanu, un atklātie fakti norāda uz saistību gan ar biznesmeņa ģimeni, gan ar gadiem ilgi veiktiem aizdomīgiem darījumiem Namībijā. Paralēli izmeklēšanai Paulas personisko dzīvi satricina sen pieņemta lēmuma atbalss, un viņu nomoka vainas apziņa

Peidža S. Stāstu glabātāja: Dženisa neatceras, ar ko sākās viņas stāstu kolekcija. Varbūt ar sarunas fragmentu, ko viņa dzirdēja, tīrīdama izlietni? Drīz vien Dženisa pamanīja, ka cilvēki uztic viņai savus stāstus. Sākot strādāt par apkopēju pie misis B, šķelmīgas deviņdesmit divus gadus vecas kundzītes, Dženisa satiek kādu, kurš vēlas uzklausīt arī viņas pašas stāstu. Tomēr Dženisas nostāja ir stingra, viņa sevi uzskata par stāstu glabātāju, un viņai nav stāsta, ko stāstīt. Vismaz ne tāda, ar kuru viņa būtu gatava dalīties... Misis B nav viegli apmānīt, viņa saprot, ka Dženisa kaut ko noklusē. Interesanti, ko gan viņa slēpj? Galu galā, vai tad ikvienam nav kāds stāsts?

Šprinca Z. Danbridžas Akadēmija.Jebkur: Iemīlēšanās nekādi neietilpa Emmas plānos, kad viņa uz gadu kļūst par apmaiņas skolnieci Danbridžas Akadēmijā Skotijā – internātskolā, kurā savulaik iepazinušies arī viņas vecāki. Emma šeit vēlas uzzināt kaut ko vairāk par savu tēvu, kurš pirms daudziem gadiem atstāja ģimeni, un viņai galīgi nav nepieciešami jebkādi šķēršļi, kas novērstu uzmanību no iecerētā. Tomēr, satiekot skolas referentu Henriju, Emma saprot, ka radusies problēma.

Tučkova K. Gerta: 1945. gada 31. maija naktī no Brno pilsētas tiek izdzīti vācu tautības pilsoņi, kam jādodas tā sauktajā Brno nāves gājienā. Gerta Šnirha, dažus mēnešus vecas meitiņas māte, kopā ar pārējām sievietēm, bērniem un sirm­galvjiem, dodas pretī nezināmai nākotnei. Nogurdi­no­šais gājiens beidzas Pohorželices nometnē netālu no Austrijas robežas, kur dau­dzus izdzītos pievārē tīfa un dizentērijas epidēmija. Taču Gertai izdodas paglābties piespiedu darbā Dienvidmorāvijā, kur viņa paliek arī tad, kad deportāciju vilnis ir beidzies. Pēc Čehoslovākijas pilsonības atgūšanas viņa atgriežas dzimtajā pilsētā, kur pieredz vēl citus div­desmitā gadsimta otrās puses vētrainos notikumus …

Vaita K. Pēc lietus: Pašnodarbinātā fotogrāfe Sūzana Lūisa jau kopš četrpadsmit gadu vecuma savā dzīvē cīnās viena un negrasās nekur noenkuroties uz palikšanu – un vismazāk jau nu tādā mazpilsētiņā kā Voltona Džordžijas štatā. Viņa ir ieradusies, lai tur uz kādu laiku paslēptos, nevis lai censtos iedzīvoties. Jaunās sievietes izdzīvošana ir atkarīga no viņas spējas nemanot ienākt citu cilvēku dzīvē un atkal nozust no tās, nekad nepaliekot pārāk ilgi vienā vietā…

Zlatkina V. Vecās savrupmājas noslēpums: Pašnodarbinātā fotogrāfe Sūzana Lūisa jau kopš četrpadsmit gadu vecuma savā dzīvē cīnās viena un negrasās nekur noenkuroties uz palikšanu – un vismazāk jau nu tādā mazpilsētiņā kā Voltona Džordžijas štatā. Viņa ir ieradusies, lai tur uz kādu laiku paslēptos, nevis lai censtos iedzīvoties. Jaunās sievietes izdzīvošana ir atkarīga no viņas spējas nemanot ienākt citu cilvēku dzīvē un atkal nozust no tās, nekad nepaliekot pārāk ilgi vienā vietā.

Ženē Ž. Zagļa dienasgrāmata: Darbs ir sava veida dialektika starp sabiedrību un antisociālo, skaisto un neglīto, morālo un amorālo, likumu un noziegumu. Ženē ceļojums cauri starpkaru Eiropai ir estētisks ceļojums, kurā galu galā lasītājs varētu ieraudzīt arī skaisto.


NOZARU LITERATŪRA


Filozofija

Heršovics S.Īsi, skarbi, mežonīgi piedzīvojumi filozofijā kopā ar maniem bērniem.


Psiholoģija

Bebrišs V. Kā domā, tā dzīvo.

Dveka K. Panākumu psiholoģija.

Vinfrija O. Svētdienas atklāsmes.

Pīzi A. Un B. Atbilde: Kā atklāt, ko dzīvē vēlies, un panākt, lai tas notiktu


Senatnes tradīcijas. Rituāli.

Čekstere I. Latvieša gads: gadskārtu svētki un tradīcijas


Ekonomika. Tautsaimniecība

Greiems B. Saprātīgais investors

Veinbergs V. Eksportspēja: Latvijas apsardzes komersants Baltijas valstīs


Kara lietas

Slaidiņš J. No Krimas līdz Marinkai


Pedagoģija

Rone S. Aizmirstais humānisms iekļaujošajā izglītībā


Fizika

Feinmans R. Sešas vienkāršas lekcijas: Fizikas pamati vienkārša skolotāja skaidrojumā


Medicīna

Rjuhova I. Ēdiens. Miegs. Veselība


Pārtika. Kulinārija.

Meiere M. Ko man ēst?


Būvniecība

Skaudžius R. Būvniecības rokasgrāmata. Jumti.


Māksla. Mūzika. Sports

Dekoloniālās ekoloģijas.

Guļevska L. Aleksandrs Grīva. Skaņas karalis.

Kā lēna un mierīga upe ir atgriešanās. Jaunais Rīgas teātris.

Vidzemniece V. Modernā deja Latvijā 20.gadsimta 1. pusē.


Vēsture

Ukraina no senlaikiem līdz mūsdienām

 

Izmanto iespēju un rezervē grāmatas mājās! Ja Tev nav autorizācijas dati, tad vispirms jāatnāk uz bibliotēku un abonementā jāpalūdz izveidot lasītāja autorizācijas datus - lietotāja vārdu un paroli, lai varētu pilnvērtīgi izmantot kopkatalogu. Tajā varēsi sekot līdzi pie sevis esošo un pasūtīto grāmatu skaitam, kā arī elektroniski pieprasīt grāmatas nodošanas termiņa pagarināšanu.

 

Bibliotēka ir atvērta Tev!


Lai rokas stiepiena attālumā vienmēr prātu kustinoša un sirdi sildoša grāmata!


09.07.2024 14:28 (komentāri: 0)

Iet atpakaļ

Pievienot komentāru