Grāmatu jaunumi septembrī

Klāt septembris, bet, kamēr vēl tikai dzīvojam zelta rudens nojautās un vēl nesteidzam baudīt šī gadalaika zeltsārto rotu, varam ielūkoties jaunākajās Bauskas Centrālās bibliotēkas grāmatās! Kā katru mēnesi - jaunumi ir sagaidīti gan latviešu un ārzemju daiļliteratūrā, kā arī nozaru literatūrā! 

Klikšķinot uz grāmatu nosaukumiem, tiks atvērti pilnie izdevniecību apraksti par grāmatu. Atceries par grāmatu pakomāta iespēju!

 

LATVIEŠU DAIĻLITERATŪRA


Austriņa M. Saules spēles: Mudīte Austriņa bija dzejnieka meitiņa, pasaku ķēniņa krustmeita, Elles ķēķa pirmā dāma, kaislīga jūsmotāja un svinētāja, Centrālamerikas pirmiedzīvotāju folkloras apbrīnotāja, literatūras un mākslas gardēde, Itālijas pielūdzēja. Šajā grāmatā apkopota viņas proza, sirreālie baletiņi, liriskie Latvijas apciemojumu pieraksti, autobiogrāfiski teksti un atmiņas par tuvām un svarīgām Latvijas kultūras personībām. Grāmatu papildina Mudītes Austriņas krustmeitas Ilzes Auzeres atmiņu stāsts, kas lasītājiem sniedz viņas portretu ģimenes un tuvinieku vidū..

Baikovska B.  Elfa – suns, ne cilvēks: Grāmatā ir apkopoti sirsnīgi stāsti, kuri liek paraudzīties uz ikdienas darbībām un procesiem ne vairs kā pašsaprotamiem, bet gan kā ievērojamiem izaicinājumiem. Taču, kad tos izdodas pievarēt, tās ir ne mazāk ievērojamas uzvaras. Stāstu centrā ir Labradoras retrīvera šķirnes kucīte Elfa, kas jau vairāku gadu garumā ne tikai palīdz autorei ikdienas darbībās, bet ir arī tuvākā līdzgaitniece un labākā draudzene. Elfa ir suns-asistents, kurš palīdz cilvēkiem ar īpašām vajadzības risināt sadzīves problēmas. Grāmata tikai daļēji vēsta par suņa ikdienu asistenta darbā, bet vēl vairāk dziedina ikviena lasītāja ilūzijas par būtisko un to, ko nozīmē būt cilvēkam.

Brante I. Laimes putekļi.

Daudziņa Z. Bērnudienas komunālijā: Komunaļņiks! Šī burvīgā piespiedu tuvība. Smakas un skaņas, svētki un kautiņi, internacionālā mīla un starpnāciju naids… Kādas kaislības! Un tas viss – dažos apdzīvojamās platības kvadrātmetros… Visi, kas to ir piedzīvojuši, atcerēsies.

Indriksone R. Vienas plaukstas attālumā: Dzīve ir bīstama un neparedzama – pie šāda secinājuma nonāk Ugne, vēl nesasniegusi pilngadību. Un tagad auto avārijā gājis bojā pēdējais tuvais cilvēks, vecākā māsa Kristīne. Ugni no galēja izmisuma attur tikai atbildība pret māsas dēliņu, kā arī sīksīciņš cerības stariņš uz mīlestības sniegtu aizvēju. Bet vai viņa var paļauties uz Kalvi?

Jučkoviča K. Nesaki ne jā, ne nē: Korporatīvais romantiskais romāns. Kristīnes Jučkovičas debijas romāns “Nesaki ne jā, ne nē” attēlo vidi, kurā autore jūtas kā zivs ūdenī. Tomēr dramatiskie notikumi, kas risinās ap veiksmīgo farmācijas jaunuzņēmumu “Sitrum”, nodrošinot intrigu spriedzes romānu cienītājiem, ir tikai fons. Svarīgāka par tiem ir Kaijas, “Sitrum” direktores, atklāsme, ka četrdesmit piecu gadu vecumā viņas dzīve no ierastām sliedēm pēkšņi iekļuvusi neparedzētā turbulencē.

Kancīte O. Zem kuplajām gobām: Vēstules dēliem.

Manfelde A. Dilstošais medus mēness: Dzeja.

Neviens tev neticēs: Dokumentālie stāsti un dzeja.


ĀRVALSTU DAIĻLITERATŪRA


Galbraits R. Slapjais kaps: Ar privātdetektīvu Kormoranu Straiku sazinās noraizējies tēvs, kura dēls Vils ir pievienojies reliģiskai sektai dziļi Norfolkas laukos. No pirmā acu uzmetiena Universālā Cilvēces baznīca šķiet miermīlīga organizācija, kas cenšas padarīt pasauli labāku. Tomēr Straiks drīz vien atklāj, ka aiz šīs fasādes tiek slēpts dziļš ļaunums un neizskaidroti nāves gadījumi. Lai mēģinātu izpestīt Vilu, Straika biznesa partnere Robina Ellakota nolemj iefiltrēties sektā un dodas uz Norfolku, kur slepeni iedzīvojas starp baznīcas locekļiem. Taču, to darot, viņa nenojauš, kādas briesmas viņu gaida un ko šis uzdevums no viņas prasīs...

Hantere Ē. Klanu kaķi. Aptumsums.: Ugunszvaigznes mazbērni Asķepa, Sīļaķepa un Lauvuķepa apdomā pravietojumu, kas pareģo viņu likteni, un mācekļu trijotni smagi nospiež atbildība par klanu nākotni. Tomēr katrs no viņiem slepus ilgojas pēc varas. Lauvuķepa sapņo būt neuzvarams kaujā, Asķepa kāro būt izcila līdere, un Sīļaķepa zina: vienīgi viņš var redzēt klanu patieso pagātni un nākotni.

Hārdinga F. Elizabete un Filips: Lielbritānijas princese Elizabete ir pavisam jauna meitene, kad pirmo reizi satiek Grieķijas princi Filipu. Vēstule pa vēstulei, skatiens pa skatienam, un viņai šķiet, ka Filips ir tas, ar kuru viņa vēlas pavadīt mūžu. Taču jaunais, simpātiskais jūras flotes leitnants Filips iemieso visu, no kā princesei teikts izvairīties. Nestabilitāti. Pārdrošību. Piedzīvojumus. Elizabetes tēvs, karalis Džordžs VI, uzzinot par meitas nodomiem, negrib pieļaut, ka topošā karaliene apprec svešas valsts princi ar tik apšaubāmu reputāciju. Tomēr Elizabete ir gatava riskēt, vienīgi paliek jautājums kādi ir prinča Filipa nodomi? Vai viņu vada mīlestība vai aprēķins?

Heigs M. Kā apturēt laiku?: Toms ir tikko atgriezies Londonā, savas pagātnes pilsētā, lai noenkurotos un strādātu par vēstures skolotāju. Jau pirmajā darba dienā viņš iepazīstas ar valdzinošo franču valodas skolotāju, kurai, šķiet, arī viņš nav vienaldzīgs. Taču Tomu saista kāds noslēpums: lai gan viņš izskatās kā jebkurš četrdesmitgadnieks, patiesībā ir dzimis 1581. gadā. Savādas “slimības” dēļ Toms dzīvo gadsimtiem ilgi. Šekspīra laika Anglija, Džeimsa Kuka ekspedīcijas, džeza ēra Parīzē, pasaules kari – to visu viņš ir pieredzējis. Vienmēr mainījis savu identitāti, lai paliktu dzīvs. Tagad Toms vēlas tikai vienu – parastu, ikdienišķu dzīvi. Diemžēl viņam ir jāievēro viens noteikums: neiemīlēties. Nu Tomam reizi par visām reizēm nāksies izlemt – palikt iesprostotam pagātnē vai beidzot sākt dzīvot tagadnē.

Krofta K. Citas vīrs: Vienas kļūmīgas viesības draud iznīcināt visu. Tas ir nevainojami skaists vakars, kad Ebijas dzīve pārvēršas līdz nepazīšanai. Ebija un viņas labākā draudzene Sjēna apmierināti noskatās, cik aizrautīgi viņu vīri tērzē un smejas dārza nojumē. Neviens no viņiem nezina, ka šī būs pēdējā reize, kad viņu četrotne ir kopā. Ikdienas dzīves garlaicības un nobaudītā vīna iespaidā Ebija negaidīti piekrīt Sjēnas ierosinājumam uz vienu vakaru apmainīties ar vīriem, domājot, cik tas būs jautri – padzīvot citādu dzīvi kaut vai tikai uz dažām stundām…

Lindgrēna M. Mākslīgā intelekta krahs "Vakarbirzēs": Vai pansionātā "Vakarbirzes" personālu iespējams aizstāt ar modernajām tehnoloģijām? Trīs dzīves gudras dāmas Sīri, Irma un Anna ar savu rīcību mudina nezaudēt cilvēcību un atjēgties no pārliecīgas paļāvības uz iekārtām, lai gan absurdās situācijas allaž piedāvā visai jautrus mirkļus nama vienmuļajā dzīvē. Draudzenes aptver, ka dzīve sensoru, čipu, robotu un novērošanas kameru ielenkumā pamazām kļūst bīstama dzīvībai. Lai nepieļautu briestošo katastrofu, proti, apturētu sirmgalvju netīšu nogalināšanu ar mākslīgā intelekta vadītām tehnoloģijām, teju simtgadnieces ķeras pie ekstrēmas rīcības – sabotāžas un vandālisma.

Lispektore K. Dzīvais ūdens: Brazīliešu rakstnieces nelielais, bet saturiski dziļais darbs – ir aizraujoša saruna ar sevi (iespējams, ar mīļoto cilvēku vai lasītāju) par dzīves un laika dabu, kas dod jaunas iespējas, kā ar valodu pietuvoties cilvēka iekšējās pasaules bezdibeņiem.

Makdermida V. 1979: 1979. gads. Tā ir neapmierinātības un streiku piepildīta ziema, un Alija Bērnsa cer uz pirmo lielo sensāciju. Laikraksta ziņu redakcijā ir ļoti maz sieviešu, un viņai ir nepieciešams kaut kas patiesi eksplozīvs, lai vīriešu klubiņš viņu uztvertu nopietni.

Drīz Alija ar kolēģi žurnālistu Deniju Salivanu atmasko respektablās Skotijas sabiedrības kriminālo pavēderi, riskējot iedzīvoties ietekmīgos ienaidniekos, bet Alija nav apturama.

Mišalona K. Klusā īrniece: Aidens Tomass ir strādīgs ģimenes cilvēks, pilsētas vietējo iedzīvotāju labi ieredzēts. Viņš ir no tiem, kam vienmēr atrodas kāds labs vārds, ko katram pateikt. Vienlaikus viņš ir arī cilvēku nolaupītājs un sērijslepkava, kurš jau ir nogalinājis astoņas sievietes…

Moja Dž. Kāda cita kurpēs: Iepazīsti Semu. Iepazīsti Nīšu. Divas sievietes, kuru dzīves ir pavisam atšķirīgas. Kad viņu ceļi krustojas, katrai radot gūzmu problēmu – ko iespējams atrisināt, vien atrodot pazudušas kurpes, – abām ir tikai viena izvēle, kas jāpiedzīvo ikvienai sievietei: turpināt ceļu vienai vai turēties kopā... Sirdi sildošs stāsts par jucekli, haosu un otro iespēju izbaudīšanu!

Pamuks O. Mans vārds ir Sarkans:Slavenākā mūsdienu turku rakstnieka Orhana Pamuka romāns par grāmatu ilustratoriem 16. gadsimta Stambulā. Četri neparasti talantīgi Osmaņu impērijas mākslinieki strādā pie slepena darba — zīmē ilustrācijas īpašai, sultāna pasūtītai grāmatai. Negaidīti viens no miniatūristiem tiek nogalināts — iespējams, tādēļ, ka neapdomīgi izpaudis kādam savas bažas par sultāna ieceres apgrēcīgo rietumnieciskumu. Kas ir šī grāmata, kāpēc tās zīmējumi būtu bīstami un kurš īsti nogalinājis Zarifu?

Sentera K. Sākt no jauna: Mārgaretai ir sajūta, ka nu viss sāk uzņemt īstos apgriezienus un viņa beidzot iegūs ilgi kāroto - sapņu darbu un ilgi gaidīto saderināšanos. Dzīve taču ir tik skaista? Priekšā ir daudzsološa nākotne. Taču dienā, kurai būtu jākļūst par laimīgāko viņas mūžā, notiek nelaime. Nonākusi slimnīcā, Mārgareta saprot, ka nekas nebūs tā, kā viņa izsapņojusi, un nāksies smagi cīnīties, lai pieņemtu jaunos apstākļus…

Skalzi Dž. Pēdējā kolonija: Džona Perija aktīvais karadienests ir beidzies. Tagad viņš ir ciemata ombuds uz nomaļās Haklberijas planētas. Kopā ar sievu, bijušo specvienības kareivi Džeinu Sagānu, viņš nodarbojas ar lauksaimniecību, risina vietējo iedzīvotāju strīdus un priecājas par kopīgi adoptēto meitu.
Negaidīti Džona un Džeinas pagātne no jauna ierauj viņus spēlē — viņiem piedāvā vadīt jauno koloniju, kuru apdzīvos kolonisti no visām lielākajām cilvēku pasaulēm. Taču kolonija izrādās citāda, nekā iepriekš stāstīts, un drīz vien abi cīnās ne tikai par savu, bet arī par kolonijas un visas cilvēces izdzīvošanu aizvien naidīgākajā Visumā. Darbs noslēdz zinātniskās fantastikas triloģiju, kurā ietilpst jau izdotie darbi “Sirmgalvju karš” un “Spoku brigādes”.

Stokers B. Drakula: Romāns aizsākas ar jaunā advokāta Džonatana Hārkera ceļojumu no Anglijas uz dūmakā tīto un mūžam spoža mēness apspīdēto Transilvāniju - grāfa Drakulas mājvietu. Džonatanam šis ir darījumu brauciens, kura laikā jāsniedz palīdzīga roka grāfam Drakulam nekustamo īpašumu lietās. Jauneklis vēl nezina, ka noslēpumainais un valdzinošais grāfs ar labajām manierēm un skaisto balsi padarīs viņu par cietumnieku - par cietumnieku pilī, kurā notiekošais Džonatanam atklās jaunu pasauli, baisu un tumšu, un tomēr vilinošu…

Šprinca Z. Dunbridge Academy. Jebkur: Čārlzs Sinklērs ir Viktorijas labākais draugs. Jau kopš piektās klases viņš ir vienīgais cilvēks, kuram Torija var pilnībā uzticēties. Un tomēr viņa nespēj izstāstīt Sinklēram par nelāgo sajūtu, kas viņu neatstāj, kopš viņa ir sākusi satikties ar savu sirdsāķīti Valentīnu. Zemapziņā Torija nojauš, ka starp viņu un Valentīnu nepastāv mīlestība - katrā ziņā ne tāda mīlestība kā tā, kas vieno Toriju ar viņas labāko draugu…


NOZARU LITERATŪRA


Psiholoģija

Gildinere K. Labrīt, Briesmoni!: Pieci stāsti par varonīgu ceļu uz emocionālu atveseļošanos


Tiesības.

Šulmane D. Tiesību normu efektivitāte: koncepts, kritērijs, princips.

Golta I. Karavīra disciplināratbildība


Medicīna

Kenija R. E. Vecumdrošs: Jaunā zinātne par prasmi dzīvot ilgāk un veselīgāk

Kari O. Krustiņš jeb ļoti asiņaina grāmata.


Pārtika. Kulinārija.

Anna Panna. Mana pirmā pavārgrāmata.


Māksla

Latvijas segas Latvijas tūkstošgadei


Biogrāfijas

Mūrniece L. Meitene ar pistoli uz jumta.


Vēsture

Birznieks D. Ceļojuma piezīmes Sibīrijā,  1941  - 1943.

Ozola A. Sibīrijas vēstules

 

Izmanto iespēju un rezervē grāmatas mājās! Ja Tev nav autorizācijas dati, tad vispirms jāatnāk uz bibliotēku un abonementā jāpalūdz izveidot lasītāja autorizācijas datus - lietotāja vārdu un paroli, lai varētu pilnvērtīgi izmantot kopkatalogu. Tajā varēsi sekot līdzi pie sevis esošo un pasūtīto grāmatu skaitam, kā arī elektroniski pieprasīt grāmatas nodošanas termiņa pagarināšanu.

 

Bibliotēka ir atvērta Tev!


Lai rokas stiepiena attālumā vienmēr prātu kustinoša un sirdi sildoša grāmata!


14.09.2024 09:30 (komentāri: 0)

Iet atpakaļ

Pievienot komentāru